Kupittaan Henrikinpoikien koulutusaluksella, s/y Henrikalla järjestetään ilta-, viikonloppu- ja matkapurjehduksia. Purjehdukset löydät kalenterista. Purjehduksella tarvittavat varusteet löydät alta varustelistasta. Henrikaan liittyvissä asioissa voit olla yhteydessä veneen päällikköön, yhteystiedot täältä.

Lähde purjehtimaan!

Henrikalla käy vuosittain purjehtimassa yli 200 eri henkilöä. Määrä on huikea, mutta parantamisen varaa on edelleen. Jotta saataisiin mukaan nekin jotka eivät vielä ole uskaltautuneet veneelle ollenkaan tai korkeintaan yksittäiselle purjehdukselle on tähän juttuun koottu keskeistä tietoa purjehduksista.

Purjehduksille ilmoittautuminen

Henrikan kaikki purjehdukset kippareineen ja ilmoittautumistietoineen löytyvät lippukunnan nettisivuilla olevasta purjehduskalenterista Henrika-sivulta. Lähiaikoina tulossa olevia purjehduksia mainostetaan myös KHP:n Facebook-sivulla.

Ilmoittautuminen purjehduksille tapahtuu Kuksa-jäsenrekisterin kautta. Ilmoittautumislinkki kalenterissa ja tällä sivulla.

Muista ilmoittaa ruoka-aineallergiat aina ilmoittautumisen yhteydessä.

Purjehdusmaksut

 • Iltapurjehdukset ilmaisia.
 • Päiväpurjehdukset 10 € + käsittelymaksu.
 • Viikonloppupurjehdukset 30 € + käsittelymaksu.
 • Matkapurjehdukset 17 € / päivä + käsittelymaksu

 

Kalenteri>>

ILMOITTAUTUMINEN PURJEHDUKSILLE >>

Iltapurjehdukset: Yleensä arki-iltaisin noin klo 18-20 tai 18-21

Viikonloppupurjehdukset: Ellei toisin ilmoiteta, lähtö on perjantaina kello 18.00 ja paluu sunnuntaina n. 14.00-15:00. Tarkkaa saapumisaikaa kannattaa kysyä purjehdukselle lähtiessä. Lauantain lähtöajat ilmoitetaan erikseen.

Purjehduksille lähdetään ja palataan Heinänokan partiovenesatamasta. (Osoite Heinänokantie 16)

Purjehduksia

Viikonloppupurjehdus Yhden tai kahden yön mittainen purjehdus. Kohderyhmä vaihtelee yksittäisestä venekunnasta tai ikäkaudesta laajempaan. Sudareilla yhden yön mittainen.

 

Iltapurjehdus Yleensä arki-iltaisin noin klo 18-20 tai 18-21 järjestettävä purjehdus. Osa iltapurjehduksista on tarkoitettu vain tietylle kohderyhmälle, osa on avoimia kaikille lippukuntalaisille. Useimmille iltapurjehduksille myös vanhemmat ovat tervetulleita.

 

AR, Archipelago Race Lounais-Suomen partiopiirin järjestämä yön yli kestävä purjehduskilpailu Saaristomerellä. Tarkoitettu tarpojille ja sitä vanhemmille.

 

Kokoontumispurjehdus Lounais-Suomen partiopiirin järjestämä useita partioaluksia samaan paikkaan kokoava viikonloppupurjehdus, jossa usein on mahdollisuus päästä miehistönvaihdon kautta purjehtimaan myös toisella partioaluksella. Soveltuu hyvin seikkailijoille, tarpojille ja samoajille.

 

Matkis Matkapurjehdus eli viikonloppupurjehdusta pidempi reissu joka tilanteesta riippuen voi kulkea tutuilla kotivesillä tai suuntautua jopa Itämeren ulkopuolelle. Soveltuvuus eri ikäkausille vaihtelee tapauskohtaisesti.

 

TSR The Tall Ships’ Races on Sail Training Internationalin järjestämä suurten purjelaivojen (ja vähän pienempienkin) purjehduskilpailu. Noin 3-4 vuoden välein Itämerellä järjestettävä tapahtuma. Järjestäjän sääntöjen vuoksi ikäraja 15 vuotta kilpailun alkamispäivänä.

 

Charter Kaupallinen purjehdus varainkeruutarkoituksessa. Kuka tahansa voi ostaa haluamansa mittaisen purjehduksen s/y Henrikalla! Hinnoittelusta lisää lippukunnan nettisivuilla.

Varustautuminen purjehdukselle

Purjehdukselle lähtiessä tavarat kannattaa pakata pehmeään kassiin. Aluksella on patjat, mutta ei tyynyjä tai lakanoita, joten mukaan tulee pakata lakana aina makuupussin tai peiton ja tyynyn lisäksi.

Merellä on usein kylmä. Lämmintä vaatetta tulee olla mukana runsaasti ja ensimmäisen lämpimän vaatekerran kastuttua syystä tai toisesta tulee kassista löytyä vielä riittävästi vaatetta päälle vaihdettavaksi. Sadevaatteiden täytyy olla oikeasti vedenpitäviä.  Pipot, kaulahuivit ja hanskat ovat erittäin tärkeitä.

Aurinkolasit kannattaa pakata mukaan joka reissuun, sillä myös marraskuun auringonpaiste on häiritsevän kirkas merestä heijastuessaan. Jäätelöä varten voi mukaan pakata noin 5 €. Puhelinten käyttöä merellä oltaessa tullaan tulevaisuudessa rajoittamaan.

Löytötavaraa jää purjehdusten jälkeen nykyisin aivan liikaa. Purjehduksen tavarat kannattaa pakata yhdessä nuorempien lasten kanssa. Tavaroiden nimikoiminen auttaa myös asiaan.

Veneellä riittää sopivat pelastusliivit kaikille purjehdukselle osallistuville. Tilanteen vaatiessa myös turvavaljaita on riittävästi. Monet käyttävät kuitenkin veneen perinteisiä pelastuliivejä mieluummin ns. paukkuliivejä, jotka ovat vähemmän tiellä ja joiden kelluttavuusominaisuudet ovat jopa paremmat. Paukkuliivejä ostaessa on huomioitava, että liivit joista puuttuu turvavaljaslenkki ovat epäkäytännölliset, eikä tällaisia liivejä kannata ostaa kuin moottoriveneilyyn. Paukkuliivit tulee myös tarkastaa ja huoltaa asianmukaisesti jotta ne toimivat tositilanteessa.

Omien paukkuliivien käyttö on jopa suositeltavaa. Liivien hankinnassa tulee muistaa turvavaljaslenkki.

Varustelista purjehdukselle

Muista että merella tuulee aina, ja kylmä voi yllättää myös keskikesällä.

 • makuupussi/peitto, tyyny ja aluslakana
 • sadevaatteet
 • kumisaappaat tai muut vedenpitävät jalkineet
 • tuulenpitävät ulkovaatteet
 • vaihtovaatteet
 • partiohuivi
 • pipo ja hanskat
 • uikkarit ja pyyhe
 • peseytymisvälineet
 • aurinkovoidetta
 • aurinkolasit
 • halutessasi omat pelastusliivit
 • kaikki muu, mitä koet purjehduksella tarvitsevasi

Mobiililaitteet purjehduksilla

Mobiililaitteen saa ottaa Henrikalle mukaan purjehdukselle omalla vastuulla, mutta kaikkien viihtyvyyden, turvallisuuden ja riittävän yöunen vuoksi mobiililaitteita koskevat seuraavat säännöt: Johtajaneuvoston toimintalinjaus mobiililaitteista