Tall Ships Races kisapätkä oli tänä vuonna harvinaisen lyhyt ajallisesti hyvien tuulien takia. Reportaasi paljastaa mitä kisassa ja Klaipedan tapahtumassa on tähän mennessä tapahtunut.

Sunnuntai 23.7.2017

Matkamme on vihdoin alkanut ja olemme irrottautuneet Aurajoen satamasta. Nostamme purjeet Airiston pohjoisosassa, josta avautuu lähes sadan kisa-aluksen näkymä Purjeiden paraatiin. Paikalla on myös satoja muita aluksia katsojia kyydissään. Sedovin edellä purjehdimme Stormälön ja Nauvon kautta yöksi Korpoströmiin.

Maanantai 24.7.2017

Heräämme aikaisin ja lähdemme koneilla kohti Utötä, jonka eteläpuolella on kahden sota-aluksen merkitsemä lähtöviiva. Matkalla säädämme saalingit kuntoon, kiristämme takilan ja pulahdamme uimaan. Siirrämme kaikki aluksen kellot UTC-aikaan sekä nostamme isopurjeen, mesaanin ja genaakkerin. Lähtöviivan tuntumassa tunnelma on tiivis ja joudumme tekemään muutaman äkillisen väistöliikkeen. Ylitämme lähtöviivan sivumyötäisessä tuulessa klo 12.00 ja kisa alkaa. Nopeus on heti alussa kahdeksan solmun pintaan ja nousee hetkittäin jopa 11,2 solmuun. Ensimmäinen kisapäivä sujuu vahtien ja ajon kannalta mallikkaasti. Yöllä sää ja vauhti pysyvät samana.

Tiistai 25.7.2017

Aamupäivästä suoritamme kisan ainoan myötätatuulikäännöksen eli jiipin. Päivällä tuuli nousee ja genaakkerilla ohjaaminen muuttuu vaativammaksi. Skuuttiköysi kiertyy puomin ympärille ja miehistön yrittäessä ratkaista ongelmaa purjeen skuuttikulma repeää hieman. Vaihdamme tilalle jibin ja staysailin hetkeksi, mutta lopulta nostamme genoan keulaan, jolla purjehdimme Gotlannin ohi. Illalla tuuli nousee lisää avomerellä ja miehistö herätetään vaihtamaan staysail. Samalla isopurje reivataan 1. reiviin. Loppuillan ja yön purjehdimme kovassa aallokossa sekä 12 m/s tuulessa, joka on puuskissa jopa 15 m/s. Osa miehistöstä kokee meripahoinvointia, jonka takia vaihdamme kolmivahtijärjestelmän kahteen vahtiin. Yöllä kilpailemme rinnakkain Rauman Myrskypoikien Meripurakkin kanssa, jonka lopulta ohitamme.

Keskiviikko 26.7.2017

Aamulla tuuli alkaa tyyntyä. Puramme isopurjeen reibin ja vaihdamme keulaan jibin. Tuuli muuttuu vastaisesta takaisin sivumyötäiseksi, jolloin genaakkeri olisi harmiksemmme ollut jälleen paras purje keulaan. Pahoinvoinnista kärsineen miehistön olo helpottuu ja suurin osa istuskelee kannella, sillä maaliviiva lähestyy nopeasti.

Tuuli tyyntyy radikaalisti ennen loppua, mutta maaliviivaa pidennetään viidellä maililla, joka on meille eduksi. Väsyneen miehistön ilmeet ovat kovan yön jälkeen helpottuneet, kun maaliviiva ylitetään klo 10.23:55 UTC-aikaan.

Klaipedassa ajamme sisään Danes-jokeen ja joudumme odottamaan s/y Helenan kyljessä klo 23 asti läppäsillan aukeamista. Tänä aikana syömme, peseydymme ja siivoamme aallokosta aiheutuneen pyörremyrskyn veneen sisällä.

Torstai 27.7.2017

Klaipedassa testaamme paikallisen Hesburgerin ja kiertelemme kaupungilla. Illalla vietämme aikaa muiden meripartiolaisten eli sinikotkien, rauman myrkypoikien ja puhurin poikien kanssa.

Perjantai 28.7.2017

Innostumme päivällä miehistön kesken polkuvenekisaan Klaipedan joessa sekä pääsemme vierailemaan kolmessa suuressa purjelaivassa: Statsraad Lehmkulilla, Shabab Oman 2:lla ja Cisne Brancolla.

Illan päätämme yhteiseen ravintolareissuun ravintolassa, jota paikallinen yhteysupseerimme meille suositteli. Uskomattoman hitaasta palvelusta huolimatta illan tunnelma pysyy korkealla.

Tall Ships Races 2017 Klaipedan tapahtuma jatkuu vielä kaksi päivää.

Laura Utriainen
📷 Jukka Koskelainen